Beste surfspot
Of je nu komt voor golfsurfen, windsurfen of kiten, bij Varberg kom je aan je trekken. De surfhoofdstad van Zweden heeft veel te bieden.
Houtbouw icoon: Wood Hotel
Houtbouw is de toekomst voor duurzame steden. Het Wood Hotel in Skelleftea is gevestigd in het vlaggeschip van de Zweedse houtbouw, waar ook het Sara Kulturhus en de bibliotheek onderdeel van uitmaken.
Koudwater zwem-kampioenschappen
In Skellefteå - hoog in Zweden - worden ieder jaar koudwater zwemkampioenschappen gehouden in een uitgehakt zwembad in de bevroren rivier.
Wandelroute: Prins Bertil Stig
Een zeer gevarieerde wandelroute van 18 kilometer langs de kust bij Halmstad. De route komt langs een van de mooiste stranden van Zweden in de aantrekkelijke badplaats Tylösand.
Halland's Matgille
Halland is de meest inventieve voedselstreek van Zweden. Het initiatief Halland's Matgille is een project dat tot doel heeft de voedselsector in Halland te versterken door een beter gebruik van de hulpbronnen in de regio.
Kullaberg National Park
Natuurgebied op het schiereiland in het zuidwesten van Zweden. Kullaberg is een berg van zo’n negen kilometer in breedte met diepe kliffen uitlopend in zee.
Permacultuur: Kosters Trädgårdar
Deze permacultuur-boerderij is gelegen op het mooie eiland Zuid Koster, anderhalf uur varen vanuit Strömstad.
Störangens eco-camping
De bever is de ingenieur van de rivier. Een perfecte plek om de bever te spotten is tijdens een kano-tocht in de schemer vanaf camping Storängens.
Zalmen spotten in het Laxobservatoriet
Wilde zalmen die met veel kracht tegen de stroom in zwemmen terug naar hun geboortegrond. Het is een spectaculair fenomeen. In het plaatsje Fällfors - tussen Storforsen en Skellefteå - hebben ze een observatorium gemaakt om vanaf vlonders, bruggen en trappen te kunnen kijken naar zalmen in de rivier Byskeälven
Drie stadsparken
Drie prachtige stadsparken in respectievelijk Stockholm, Lund en Göteborg.
Stad van de toekomst
Bo01 is een wijk in het westelijk havengebied (Västra Hamnen) van Malmö. De wijk wordt voorzien van 100% hernieuwbare energie en geldt als een toonbeeld voor duurzame stadsvernieuwing. De eerste fase was in 2001 gereed en veel experts komen kijken hoe de stad van de toekomst functioneert.
Vattenhallen Science Center
In dit door studenten gerunde wetenschapsmuseum ontdekken kinderen wetenschappelijke onderwerpen aan de hand van interactieve opstellingen, proefjes en exposities.
Ploggen
De Zweedse hardloopexpert Erik Ahlström bedacht een paar jaar geleden de term "plogga", samengesteld uit de Zweedse woorden voor joggen ("jogga") en verzamelen ("plocka"). Omdat 85% van het afval uiteindelijk in zee terechtkomt, is het verzamelen van afval op het land net zo belangrijk als in het water. Gestart vanuit Stockholm heeft de beweging wereldwijd inmiddels al veel aanhangers.
Hotel: Downtown Camper
Zeer verrassend hotel-concept van de Scandic familie. Downtown Camper is gevestigd in het hart van Stockholm. Het outdoor living thema biedt een unieke ervaring in een stedelijke omgeving, het moedigt aan tot een actief bezoek.
FriluftsByn
Schitterend gelegen in de werelderfgoedregio Höga Kusten, aan de voet van de Skuleberget in Zweden. FriluftsByn betekent letterlijk Buiten Dorp
Sportpark voor meiden
Meisjes spelen minder buiten dan jongens. Hoe dat komt? De buitenruimte wordt doorgaans ingericht met plekken die vooral aantrekkelijk zijn voor jongens (denk voetbalveldjes, basketbalvelden, skateboardparken). In Stockholm een goed voorbeeld van hoe dat anders kan.
Kayakomat
Op heel veel plaatsen - en inmiddels daarbuiten - vind je een Kayakomat. Een onbemande container waar je kajaks en SUPs kunt huren met behulp van een app.
Stadslandbouw: Ekobacken
De ecologische heuvel in Växjö is een centraal stadslandbouwgebied waar biologische groenten worden verbouwd.
Kraanvogels
In heel Zweden heb je grote kans om kraanvogels tegen te komen. Het elegante dier met een maximale spanwijdte van twee meter is groter dan de ooievaar.
72 Hour Cabin
De 72 Hour Cabin is een initiatief uit Zweden, waar mensen met zeer stressvolle banen werden uitgenodigd om de Zweedse levensstijl 'dicht bij de natuur' te ervaren, om te zien welk effect dit had op hun welzijn. Dit betekende 72 uur leven in de natuur van Zweden, in kleine hutjes van glas. Tijdens hun verblijf werd het welzijn van de deelnemers gevolgd in een case study, ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaande onderzoekers. De hutjes zijn nu ook nog te boeken, maar zitten snel vol.